Top DBMS Interview Questions and Answers Pdf 2022

Hello students, In this article we have provided Top DBMS Interview Questions and Answers Pdf 2022 for Freshers as well as for the experienced one’s Who wants to bag a lucrative Job in this field. With this Database Interview Questions and Answers one can get the idea of the most commonly asked Questions In an Interview.

This Dbms Interview Questions and Answers for Freshers is recommended for both beginners and professionals. As there is rise in demand for Database Administrator and Database Manager Jobs, this Database Interview Questions will help you to answer confidently in such job interviews. Dbms Interview Questions and Answers Pdf is provided below, feel free to download and learn.

Top DBMS Interview Questions and Answers Pdf 2022

1) What is a database?

Answer: A Database is a logical, consistent and organized collection of data that can easily be accessed, managed and updated. Databases, also known as electronic databases are structured to provide the facility of creation, insertion, updating of the data efficiently and are stored in the form of a file or set of files, on the magnetic disk, tapes and other sort of secondary devices.

2) What is a checkpoint in DBMS?

Answer: The Checkpoint is a type of mechanism where all the previous logs are removed from the system and permanently stored in the storage disk.

3) What are the advantages of DBMS?

Answer: Redundancy Control
Restriction for unauthorized access
Provides multiple user interfaces
Enforces Integrity constraints
Easy Accessibility
Provides backup and integrity etc

4) What is a degree of Relation?

Answer: The degree of relation is a number of attributes of its relation schema. 

5) Explain the functionality of DML Compiler.

Answer: The DML Compiler translates DML statements in a query language that the query evaluation engine can understand. A DML Compiler is required because the DML is the family of syntax elements which is very similar to the other programming language which requires compilation.

6) What are two types of Relational Calculus?

Answer: Tuple relational calculus
Domain relational calculus

7) What is Denormalization?

Answer: Denormalization is the process of boosting up database performance and adding of redundant data which helps to get rid of complex data. 

8) What is an Entity type?

Answer: An entity type is specified as a collection of entities, having the same attributes.

9) What are the three levels of data abstraction?

Answer: Physical level: It is the lowest level of abstraction. It describes how data is stored.
Logical level: It is the next higher level of abstraction. It describes what data is stored in the database and what relationship among those data.
View level: It is the highest level of data abstraction. It describes only part of the entire database.

10) What is 1NF?

Answer: 1NF is the First Normal Form. It is the simplest type of normalization that you can implement in a database.

Database Interview Questions and Answers

Dbms Interview Questions and Answers Pdf (Download)

Cet MockTest Social accounts

We provide regular updates about msbte on our social accounts For latest msbte diploma updates you can follow our page on Instagram @Cetmocktest and Facebook @CetMocktest. we solve your queries by message on our social accounts so do follow our social accounts if you have any queries related to diploma and engineering courses. 

Cet MockTest is Created to Help Students with Free Online Mock Test Our Expert Team Gather Information From Various Resources and we try to Gather that Information at one place which can help students in their Exam Preparation. Cet MockTest is ideal for Candidates who are preparing for Civil services, Competitive Exams, Government Exams and any other Corporate Exams.

Cet MockTest is Created to Help Students with free Online Mock Test and its Not an Official Website of any Government or Educational Institutes. At Cet MockTest we Collect Information and Data from various Sources we also provide Syllabus and Previous Year Papers of Selected Exams.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top