Top Cyber Security Interview Questions and Answers

Hello students, In this article we have provided a set of 10 Top Cyber Security Interview Questions and Answers 2022 for Freshers as well as for the experienced one’s Who wants to bag a lucrative Job in this field. With this Interview Questions for Cyber Security one can get the idea of the most commonly asked Questions In an Interview.

This set of Top Cyber Security Interview Questions and Answers Pdf is recommended for both beginners and professionals. As there is rise in demand for Cyber Security Jobs, this Interview Questions on Cyber Security will help you to answer confidently in such job interviews. Cyber Security Interview Questions Pdf is provided below, feel free to download and learn.

Top Cyber Security Interview Questions and Answers

1) What is Cyber Security?

Answer: Cyber Security is a practice of protecting internet-connected systems such as hardware, software, programs, computers, servers, mobile devices, electronic systems, networks, and data from malicious digital attacks. The main purpose of cyber security is to protect against cyberattacks like accessing, changing, or destroying sensitive information from your computer system.

2) What is the main goal of Cyber Security?

Answer: The main objective of cyber security is to protect data from cyber-attacks. It follows a principle called the CIA trio. It is a security sector that provides a triangle of three connected principles. 
Confidentiality, Integrity, Availability etc

3) What is Cryptography?

Answer: Cryptography is a technique or practice used to protect information from third parties called adversaries. It is a method of protecting information and communications through codes so that only those for whom the information is intended can read and process the data.

4) What are the key elements of Cyber Security?

Answer: Following is the list of key elements of Cyber Security:
Information security
Network security
Operational security
Application security
End-user security
Business continuity planning

5) What is Traceroute in Cyber Security?

Answer: In Cyber Security, a traceroute is used to show the packet path by listing all the points that the packet passes through. Traceroute is mainly used when the packet does not reach the destination. With the help of a traceroute, we can check where the connection breaks or stops to identify the failure.

6) What is a VPN?

Answer: VPN is an acronym that stands for Virtual Private Network. It creates a safe encrypted tunnel across the internet by connecting a VPN server to a VPN client.

7) What is meant by Port Scanning?

Answer: Port scanning is the technique administrators, and hackers use to identify the open ports and services available on a host. Hackers use this technique to find information that can be helpful to find flaws and exploit vulnerabilities, and administrators use this technique to verify the security policies of the network.

8) What is Patch management in Cyber security?

Answer: In Cyber security, patch management is a process to keep the software on computers and network devices up to date and make them capable of resisting low-level cyber attacks. It is used in any software which is prone to technical vulnerabilities.

9) What is the full form of SSL?

Answer: The full form of SSL is Secure Sockets Layer. This is a technology used to create encrypted connections between a web server and a web browser. SSL is used to protect the information in online transactions and digital payments to maintain data privacy.

10) What is data leakage in the context of Cyber security?

Answer: In the context of Cyber security, data leakage is an unauthorized transfer of data to the outside of the secure network. Data leakage can occur via email, optical media, laptops, and USB keys etc.

Interview Questions for Cyber Security

Cyber Security Interview Questions Pdf (Download)

Cet MockTest Social accounts

We provide regular updates about msbte on our social accounts For latest msbte diploma updates you can follow our page on Instagram @Cetmocktest and Facebook @CetMocktest. we solve your queries by message on our social accounts so do follow our social accounts if you have any queries related to diploma and engineering courses. 

Cet MockTest is Created to Help Students with Free Online Mock Test Our Expert Team Gather Information From Various Resources and we try to Gather that Information at one place which can help students in their Exam Preparation. Cet MockTest is ideal for Candidates who are preparing for Civil services, Competitive Exams, Government Exams and any other Corporate Exams.

Cet MockTest is Created to Help Students with free Online Mock Test and its Not an Official Website of any Government or Educational Institutes. At Cet MockTest we Collect Information and Data from various Sources we also provide Syllabus and Previous Year Papers of Selected Exams.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top