Top 10 SQL Interview Questions and Answers Pdf 2022

Hello students, In this article we have provided a set of Top 10 SQL Interview Questions and Answers 2022 for Freshers as well as for the experienced one’s Who wants to bag a lucrative Job in this field. With this Interview Questions and Answers for SQL one can get the idea of the most commonly asked Questions In an Interview.

This set of Top SQL Interview Questions and Answers is recommended for both beginners and professionals. As there is rise in demand for SQL Jobs, this SQL Server DBA Interview Questions and Answers will help you to answer confidently in such job interviews. SQL Interview Questions Pdf is provided below, feel free to download and learn.

Top 10 SQL Interview Questions and Answers Pdf 2022

1) What is SQL?

Answer: SQL stands for the Structured Query Language. It is the standard language used to maintain the relational database and perform many different data manipulation operations on the data.

2) When SQL appeared?

Answer: SQL first appeared in 1974. It is one of the most used languages for maintaining the relational database.

3) Does SQL support programming language features?

Answer: SQL refers to the Standard Query Language. Therefore, it is true that SQL is a language but does not actually support the programming language. It is a common language that doesn’t have a loop, conditional statements, and logical operations.

4) What is a primary key?

Answer: A primary key is a field or the combination of fields that uniquely identify each record in the table. It is one of a special kind of unique key. If the column contains a primary key, it cannot be null or empty. A table can have duplicate columns, but it cannot have more than one primary key.

5) What is a foreign key?

Answer: The foreign key is used to link one or more tables together. It is also known as the referencing key. A foreign key is specified as a key that is related to the primary key of another table. It means a foreign key field in one table refers to the primary key field of the other table.

6) What is a Database?

Answer: A database is an organized collection of data that is structured into tables, rows, columns, and indexes. It helps the user to find the relevant information frequently. It is an electronic system that makes data access, data manipulation, data retrieval, data storing, and data management very easy.

7) What is RDBMS?

Answer: RDBMS stands for Relational Database Management System. It is a database management system based on a relational model. It facilitates you to manipulate the data stored in the tables by using relational operators. RDBMS stores the data into the collection of tables and links those tables using the relational operators easily whenever required. Some of the examples are Microsoft Access, MySQL, SQL Server, Oracle database, etc.

8) What is an inconsistent dependency?

Answer: An Inconsistent dependency refers to the difficulty of getting relevant data due to a missing or broken path to the data. It leads users to search the data in the wrong table, resulting in an error as an output.

9) Is it possible to sort a column using a column alias?

Answer: Yes. We can use the alias method in the ORDER BY instead of the WHERE clause for sorting a column.

10) Which function is used to return remainder in a division operator in SQL?

Answer: The MOD function returns the remainder in a division operation.

Interview Questions and Answers for SQL

SQL Interview Questions Pdf (Download)

Cet MockTest Social accounts

We provide regular updates about msbte on our social accounts For latest msbte diploma updates you can follow our page on Instagram @Cetmocktest and Facebook @CetMocktest. we solve your queries by message on our social accounts so do follow our social accounts if you have any queries related to diploma and engineering courses. 

Cet MockTest is Created to Help Students with Free Online Mock Test Our Expert Team Gather Information From Various Resources and we try to Gather that Information at one place which can help students in their Exam Preparation. Cet MockTest is ideal for Candidates who are preparing for Civil services, Competitive Exams, Government Exams and any other Corporate Exams.

Cet MockTest is Created to Help Students with free Online Mock Test and its Not an Official Website of any Government or Educational Institutes. At Cet MockTest we Collect Information and Data from various Sources we also provide Syllabus and Previous Year Papers of Selected Exams.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top