Top 10 Hibernate Interview Questions and Answers

Hello students, In this article we have provided a set of Top 10 Hibernate Interview Questions and Answers 2022 for Freshers as well as for the experienced one’s Who wants to bag a lucrative Job in this field. With this Hibernate Interview Questions and Answers in 2022 one can get the idea of the most commonly asked Questions In an Interview.

This set of Hibernate Interview Questions and Answers Pdf is recommended for both beginners and professionals. As there is rise in demand for Hibernate Jobs, this Hibernate Interview Questions and Answers will help you to answer confidently in such job interviews. Interview Questions On Hibernate is provided below, feel free to download and learn.

Top 10 Hibernate Interview Questions and Answers

1) What is hibernate?

Answer: An open-source and lightweight ORM tool that is utilized to store, manipulate, and retrieve data from the database is known as Hibernate.

2) What is ORM?

Answer: ORM is an abbreviation for Object/Relational mapping. It is a programming strategy to map objects with the data stored in the database. It clarifies data creation, data manipulation, and data access.

3) What does HQL stand for?

Answer: HQL stands for Hibernate Query Language

4) How is HQL query created?

Answer: The HQL query is created with the help of the Session.createQuery syntax.

5) How can we add criteria to a SQL query?

Answer: A criterion is added to a SQL query by using the Session.createCriteria.

6) Define persistent classes.

Answer: Classes whose objects are stored in a database table are called persistent classes.

7) What is SessionFactory?

Answer: SessionFactory provides the instance of Session. It is a factory of Session. It holds the data of the second level cache that is not enabled by default.

 8) Is Session a thread-safe object?

Answer: No, Session is not a thread-safe object, many threads can access it simultaneously. In other words, you can share it between threads.

9) What is lazy loading in hibernate?

Answer: Lazy loading in hibernate improves the performance. It loads the child objects on demand.
Since Hibernate 3, lazy loading is enabled by default, and you don’t need to do lazy=”true”. It means not to load the child objects when the parent is loaded.

10) What is HQL (Hibernate Query Language)?

Answer: Hibernate Query Language is known as an object-oriented query language. It is like a structured query language (SQL).
The important advantage of HQL over SQL is:
1) You don’t need to learn SQL
2) Database independent 
3) Simple to write a query

Hibernate Interview Questions and Answers in 2022

Hibernate Interview Questions and Answers Pdf (Download)

Cet MockTest Social accounts

We provide regular updates about msbte on our social accounts For latest msbte diploma updates you can follow our page on Instagram @Cetmocktest and Facebook @CetMocktest. we solve your queries by message on our social accounts so do follow our social accounts if you have any queries related to diploma and engineering courses. 

Cet MockTest is Created to Help Students with Free Online Mock Test Our Expert Team Gather Information From Various Resources and we try to Gather that Information at one place which can help students in their Exam Preparation. Cet MockTest is ideal for Candidates who are preparing for Civil services, Competitive Exams, Government Exams and any other Corporate Exams.

Cet MockTest is Created to Help Students with free Online Mock Test and its Not an Official Website of any Government or Educational Institutes. At Cet MockTest we Collect Information and Data from various Sources we also provide Syllabus and Previous Year Papers of Selected Exams.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top