Top 10 Chemical Engineering Interview Questions

Hello students, In this article we have provided the set of Top 10 Chemical Engineering Interview Questions For students. This Chemical Engineering Interview Questions and Answers for Freshers as well as for experienced will help this Chemical Engineering candidates to get the idea of the most commonly asked questions in the interview.

You need to be well versed by the General asked in the Chemical Engineering interview in order to bag the job that you are looking up to. Top Chemical Engineering Interview Questions will help you to confidently answer the question asked on general in any scheduled Chemical Engineering Interview. Chemical Engineering Interview Questions and Answers Pdf is provided below feel free to learn and download. In 2022 the most growing sector is Tech field so be prepare for the upcoming opportunities by learning more and practicing more and getting better continuously.

Chemical Engineering Interview Questions

Q1. Explain the third law of thermodynamics.

Ans: The third law states that ‘As a system approaches absolute zero, the entropy of the system approaches a minimum value’.

Q2. What is the Driving force for fluid flow?

Ans:  Driving force for fluid flow is Energy per unit mass or total head available at the point of location.

Q3. What is entropy?

Ans:  Entropy is a measure of disorderliness. It explains the system’s closeness to equilibrium.

Q4. At what temperature does water have maximum density?

Ans:  At 4 degree C the density of water is 1000 kg/cu.m.

Q5. What is an isochoric process?

Ans:  It is a thermodynamic process at constant volume. Also called isovolumetric process

Q6. What is a CSTR and what are its basic assumptions?

Ans: Continuous Stirred tank Reactor. Assumptions are steady state, constant density, constant temperature, one irreversible first-order reaction.

Q7. Should slurry pipes be sloped during horizontal runs?

Ans: If possible, slurry lines should indeed be sloped. Generally, to slope the pipes 1/2 inches for every 10 feet of pipe is recommended.

Q8. List the advantages and disadvantages of a PFR.

Ans:  Advantages: Continuous operation, high conversion rate, less cost for operation. Disadvantages: temperature gradients, high maintenance cost.

Q9. What is the best way to configure a bypass line in slurry services?

Ans:  Bypass lines should be placed ABOVE the control valve so that the slurry cannot settle out and build up in the line during bypass.

Q10. Explain the functioning of a three-way catalytic converter. 

Ans: Carbon monoxide oxidation, Nitrogen oxide reduction, uncombusted hydrocarbon oxidation.

Chemical Engineering Interview Questions and Answers

Chemical Engineering Interview Questions and Answers Pdf (Download)

Cet MockTest Social accounts

We provide regular updates about msbte on our social accounts For latest msbte diploma updates you can follow our page on Instagram @Cetmocktest and Facebook @CetMocktest. we solve your queries by message on our social accounts so do follow our social accounts if you have any queries related to diploma and engineering courses. 

Cet MockTest is Created to Help Students with Free Online Mock Test Our Expert Team Gather Information From Various Resources and we try to Gather that Information at one place which can help students in their Exam Preparation. Cet MockTest is ideal for Candidates who are preparing for Civil services, Competitive Exams, Government Exams and any other Corporate Exams.

Cet MockTest is Created to Help Students with free Online Mock Test and its Not an Official Website of any Government or Educational Institutes. At Cet MockTest we Collect Information and Data from various Sources we also provide Syllabus and Previous Year Papers of Selected Exams. Above given are the social accounts of the website, do follow them for regular updates.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top