Top 10 Api Testing Interview Questions and Answers

Hello students, In this article we have provided a set of Top 10 Api Testing Interview Questions and Answers 2022 for Freshers as well as for the experienced one’s Who wants to bag a lucrative Job in this field. With this Api Testing Interview Questions 2022 one can get the idea of the most commonly asked Questions In an Interview.

This set of Top Api Testing Interview Questions and Answers is recommended for both beginners and professionals. As there is rise in demand for Api Testing Jobs, this Interview Questions for Api Testing will help you to answer confidently in such job interviews. Api Testing Interview Questions Pdf is provided below, feel free to download and learn.

Top 10 Api Testing Interview Questions and Answers

1) What is an API?

Answer: Application Programming Interface (API) helps in communication and data exchange between two software systems. 
API acts as an interface between two applications and allows the two software systems to communicate with one another.

2) What is API testing?

Answer: API testing is a type of software testing that involves testing APIs directly. API is a part of integration testing to check whether the API meets expectations in terms of functionality, reliability, performance, and security of applications.

3) What are the protocols used in API Testing?

Answer: Protocols used in API testing are:
HTTP
REST
SOAP
JMS
UDDI

4) What is the API test environment?

Answer: For API the test environment is a quite complex method where the configuration of server and database is done as per the requirement of the software application. API testing does not involve graphical user interface (GUI).

5) What is an API framework?

Answer: API framework is described by the config. File which consists of the list of all APIs that are required to be activated and are activated for any particular program run. This is essential as every test run does not require all APIs.

6) What are the limits of API usages?

Answer: Many APIs have a certain limit set up by the provider. Hence, try to estimate our usage and understand how that will impact the overall cost of the offering.

7) What is an API framework?

Answer: A framework or software framework is a platform for developing software applications. API framework is a foundation on which software developers can build applications for a specific platform.

8) What is SOAP?

Answer: SOAP (Simple Object Access Control) . It is an XML based protocol that helps in exchanging information among computers.

9) What is the REST API?

Answer: REST API is a set of functions that helps the developers performing requests when the response is received. Through HTTP protocol interaction is made in the REST API.

10) What are RESTFUL web services?

Answer: There are two kinds of web services
SOAP Web Services
RESTFUL Web Services

Api Testing Interview Questions 2022

Api Testing Interview Questions Pdf (Download)

Cet MockTest Social accounts

We provide regular updates about msbte on our social accounts For latest msbte diploma updates you can follow our page on Instagram @Cetmocktest and Facebook @CetMocktest. we solve your queries by message on our social accounts so do follow our social accounts if you have any queries related to diploma and engineering courses. 

Cet MockTest is Created to Help Students with Free Online Mock Test Our Expert Team Gather Information From Various Resources and we try to Gather that Information at one place which can help students in their Exam Preparation. Cet MockTest is ideal for Candidates who are preparing for Civil services, Competitive Exams, Government Exams and any other Corporate Exams.

Cet MockTest is Created to Help Students with free Online Mock Test and its Not an Official Website of any Government or Educational Institutes. At Cet MockTest we Collect Information and Data from various Sources we also provide Syllabus and Previous Year Papers of Selected Exams.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top