Top 10 Java Programming Interview Questions and Answers

Hello students, In this article the set of Top 10 Java Programming Interview Questions and Answers is what we have provided for Freshers as well as for the experienced one’s Who wants to bag a lucrative Job. With this Java Interview Questions Pdf one can get the idea of the most commonly asked Questions In an Interview.

This Java Interview Questions and Answers for Freshers is recommended for both beginners and professionals. As Java is the most High in demand Language, there is a rise in Java developer’s scope and salary. Java Interview Questions 2022 will help you to answer confidently in such job interviews. Java Interview Questions for Beginners is provided below, feel free to download and learn. In 2022 the most growing sector is Tech field so be prepare for the upcoming opportunities by learning more.

Java Programming Interview Questions and Answers

1) What is Java?

Answer: Java is a general-purpose programming language that is class-based, object-oriented and is very popular. It’s one of the most popular programming languages in the world.

2) List the features of Java Programming language.

Answer: Dynamic, High Performance, Distributed, Secured, Robust, Simple
Dynamic- Java Programming Language is a very Dynamic Language as it su[ports the dynamic loading of classes which means classes are loaded on demand. Java also supports functions from its native languages such as C and C++.

3) What is the object-oriented paradigm?

Answer: Java is a programming paradigm based on objects having data and methods defined in the class to which it belongs. Object-oriented paradigm aims to incorporate the advantages of modularity and reusability. 
Following are the features of the object-oriented paradigm
a) Java Follows the bottom-up approach in program design
b) Focus on data with methods to operate upon the object’s data
c) Implements the real-time approach like inheritance, abstraction, etc

4) Which class is the superclass for all the classes?

Answer: The object class is the superclass of all other classes in Java.

5) What is the difference between the final method and abstract method?

Answer: The difference between final method and abstract method is that the abstract method cannot be final as we need to override them in the subclass to give its definition.

6) What is the abstract class in java?

Answer: A class which is declared as abstract is known as an abstract class. Abstract class cannot be instantiated. 

7) What is a Core JAVA?

Answer: Core Java is a part of Java language which is used in creation or developing general applications. It generally deals with websites and applications. Core java programming covers the swings, socket, awt, thread concept, collection object and classes

8) Who invented java?

Answer: Java was invented by James Gosling at Sun Microsystems in 1995

9) How to uninstall java?

Answer: Following are the steps to uninstall java
a) Click on start
b) Then select system
c) After that select Apps and Features
d) Select the program to uninstall 
e) Then click on Uninstall Button
f) After that Respond to the prompts to complete the uninstall

10) What is this keyword in java?

Answer: this keyword refers to the current object in a method or constructor. The most common use of the this keyword is to eliminate the confusion between class attributes and parameters with the same name

Java Interview Questions Pdf

Java Interview Questions and Answers for Freshers (Download)

Cet MockTest Social accounts

We provide regular updates about msbte on our social accounts For latest msbte diploma updates you can follow our page on Instagram @Cetmocktest and Facebook @CetMocktest. we solve your queries by message on our social accounts so do follow our social accounts if you have any queries related to diploma and engineering courses. 

Cet MockTest is Created to Help Students with Free Online Mock Test Our Expert Team Gather Information From Various Resources and we try to Gather that Information at one place which can help students in their Exam Preparation. Cet MockTest is ideal for Candidates who are preparing for Civil services, Competitive Exams, Government Exams and any other Corporate Exams.

Cet MockTest is Created to Help Students with free Online Mock Test and its Not an Official Website of any Government or Educational Institutes. At Cet MockTest we Collect Information and Data from various Sources we also provide Syllabus and Previous Year Papers of Selected Exams.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top